Boje lavande – Sve boje Hermione Granger

Hermiona Granger, najbolja učenica svoje generacije u Hogwartsu, prijateljica Harryja Pottera, jedna od osnivača Dumbledoreove armije, borac za prava kućnih vilenjaka te naposljetku britanska Ministrica Magije.  Zaista svestrana osoba koja se u zadnje vrijeme sve više pojavljuje i u bezjačkim medijima. Tolika medijska zastupljenost zahtijeva pomno biranu garderobu te rad na vlastitom izgledu.

Tijekom godina, imali smo prilike vidjeti je u različitim izdanjima, nekim vrlo elegantnima te nekim ne toliko laskajućim. Srećom, poput medovine iz hrastove bačve, Hermionin je stil s godinama sve bolji.

Svojim radom na području feminizma i širenja tolerancije, kao i vrhunskom elegancijom, Hermiona je postala važna osoba i u bezjačkom svijetu gdje joj je časopis Elle dodijelio priznanje za ženu godine. Za tu se prigodu Ministrica obukla u svečanu bijelu haljinu s motivima iz oba svijeta. Tako s prednje strane možemo vidjeti prikaz napadačke vrbe, dok je to bezjacima stablo života. Sa stražnje strane nalazi se slika vage u ravnoteži između dobra i zla, čime Ministrica želi poručiti da zlo ne smije prevladati. U donjem desnom dijelu haljine uočava se simbol dvije ruke koje se drže, simbolizirajući mir, prihvaćanje i prijateljstvo čarobnjaka i bezjaka. Haljina i poruka koju ona šalje su hvale vrijedne.

Ministrica na bezjačkoj dodjeli nagrada za ženu godine

Ministrica se ne uređuje samo za bezjake. Outfiti za čarobnjačku publiku zaigraniji su, no ništa manje elegantni. Na komemoraciji povodom 130. obljetnice rođenja Albusa Dumbledorea (2011.) Hermiona se pojavila u dugoj haljini ljubičaste boje u znak poštovanja bivšem ravnatelju Hogwartsa koji je često i sam nosio odore te boje. Oko struka vezana je vrpca tamnije nijanse u znak žaljenja za mentorom i prijateljem, dok joj rame krasi veliki bijeli cvijet, boje njegove grobnice.

Nešto noviji zanimljiv outfit mogli smo vidjeti na posljednjem balu Ministarstva povodom Noći vještica, gdje je Ministrica nosila haljinu od crne čipke s izvezenim vrlo prikladnim motivima. Posebno je zanimljivo da haljinu nije naručila kod Madam Malkin, već od bezjačke dizajnerske kuće Dior, promičući tako i dalje suradnju s bezjacima.

     Hermiona Granger na komemoraciji povodom 130. rođendana Albusa Dumbledorea (lijevo) te na proslavi Noći vještica (desno)

U tonu tolerancije i suradnje, Ministrica od početka svojeg mandata pokušava umanjiti neprijateljstvo među domovima u Hogwartsu. Njezina kampanja promocije jednakosti uključivala je i oblačenje u boje domova, kako bi pokazala da, iako je ona sama Gryffindor, svi su joj jednako dragi.

Ministrica u bojama domova iz Hogwartsa

No nije Hermiona uvijek bila toliko otmjena. Sjetimo se samo faze kratkih neukusnih haljina koje je znala odjenuti prije nego što je završila na vrhu Ministarstva. Svi znamo priču o Hagridu i puževima koji jedu njegov kupus, no čini se da postoji drugi krivac. Ukradeni kupus očito je iskorišten za izradu haljine, a još ga je, kako se čini po veličini prednjeg izreza, bilo i premalo. Možda je trebala maznuti još jednu glavicu.   

Kritične kombinacije iz Hermionine prošlosti

Na desnoj slici pak vidimo odoru koju je Hermiona odabrala za jedan metlobojski turnir. U tom je razdoblju bila aktivna u promicanju ekologije te je po bezjačkom principu recikliranja odlučila iskoristiti stare zvrčke, usitniti ih i vezati na tkaninu. Rezultat ovog pothvata bio je toliko blještav da je neprestano odvlačio pažnju tragača, koji su zanemarili pravu zvrčku. Tko zna koliko bi utakmica trajala da netko nije bi dovoljno priseban i zagrnuo Hermionu vlastitom crnom pelerinom, nakon čega su se tragači napokon usredotočili na pravu stvar.

Imajući na umu prošle modne neuspjehe i sadašnje trijumfe, možemo se samo zapitati: je li stil došao s godinama ili u Ministarstvu postoji tajni odjel koji se bavi isključivo uređivanjem izgleda Ministrice?

Osim po raznolikosti odjevnih kombinacija, Ministrica je poznata po čestoj promjeni frizure. Svi znamo malu štrebericu čupave neukrotive kose, kakva je bila na samom početku svog školovanja. Srećom, na četvrtoj je godini otkrila Glatkolasu pomadu za kosu koja nam je svima olakšala gledanje u njezinom smjeru. Nakon tog revolucionarnog otkrića, počela se zabavljati različitim načinima uređivanja kose i zaista ne mogu ni jednom prigovoriti. Ono što me zanima, a možda malo i brine, jest gdje je nestao osmijeh Ministrice? Zašto se prestala smijati? Ukazuje li to na predstojeće probleme u Ministarstvu? Trebamo li se brinuti za sebe?

Hermiona Granger kroz godine
Prije i poslije

Posljednja pojava Ministrice u javnosti nije učinila ništa da smiri glasine o teškim vremenima. Sjetimo se crne ruke Albusa Dumbledorea nedugo prije njegove smrti, je li moguće da je Hermiona žrtva nekakve opake kletve? Ili je samo pretjerala s čarolijom za samotamnjenje?

Autorica: Lavender Brown 

Post a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

*