Boje lavande – Mislim da sam vidjela micu macu

Primijetila sam da vam se svidjelo moje profiliranje britanske ministrice magije pa sam ovaj tjedan odlučila ponovno napraviti profil jedne snažne žene – profesorice Minerve McGonagall.  Na prvi pogled možda biste pomislili da se nema puno za komentirati, žena je uvijek obučena u istu strogu crnu pelerinu, a jedini put kad smo je vidjeli s drugačijom frizurom bilo je nakon bitke za Hogwarts, kad joj je ispao pramen iz punđe.

E pa varate se! Ispod stroge punđe i tamnih outfita nalazi se izvanredna osoba. Minerva McGonagall poznata je po mnogim svojim postignućima: nositeljica je Merlinovog velereda (prvi razred), članica Reda feniksa, profesorica Preobrazbe, predstojnica doma Gryffindora, zamjenica ravnatelja te kasnije ravnateljica Hogwartsa, odana Albusu Dumbledoreu i Harryju Potteru, registrirani animagus. No najzanimljivije stvari o njoj možda nisu toliko dobro poznate.

Rođena u Škotskoj, Minerva je dobila ime po baki svoje majke, vrlo talentiranoj vještici. Čini se da nije od nje naslijedila samo ime. Prvi znaci magije počeli su se kod nje pokazivati već u starosti od nekoliko sati. Kako tako malo dijete ne može kontrolirati magiju, njezina je majka morala priznati svom bezjačkom suprugu istinu, nastavljajući se skrivati pred svijetom zbog Međunarodnog  statuta o tajnosti. Nakon svog jedanaestog rođendana i dolaska u Hogwarts, Minerva je napokon bila slobodna prakticirati magiju. Ubrzo je uvidjela da je izvanredna učenica, a posebno je bila sklona preobrazbi te je na sedmoj godini školovanja proglašena Mladom nadom Preobrazbe danas. Pod vodstvom Albusa Dumbledorea postala je animagus te se može preobraziti u svima nam poznati oblik šarene mačke čije šare odgovaraju njezinim naočalama.

Minerva McGonagall u dobi od 3 godine, na početku rada u Hogwartsu i sad

Jeste li se ikad zapitali zašto je profesorica McGonagall uvijek bila tako žestoki navijač metloboja? Kako je jedna tako stroga osoba koja se drži svih mogućih pravila mogla prekršiti osnovno pravilo za prvašiće i ne samo dopustiti Potteru da igra na prvoj godini, već mu i nabaviti metlu? Naime, ona je i sama nekad igrala metloboj, dok nije morala prekinuti zbog ozljede na svojoj zadnjoj godini. Ozlijeđena je u odlučujućoj utakmici protiv Slytherina, što je uzrokovalo njezinu stalnu želju za uništavanjem Slytherina na metlobojskom terenu.

Osim Slyherina, poznato je da profesorica prezire i proricanje budućnosti. Ja osobno smatram da je to zbog osobnog neshvaćanja tako delikatne vještine. Minerva je preuzemljena osoba, nema afiniteta za nematerijalno, za razliku od profesorice Trelawney. Takve osobe jednostavno ne mogu razumijeti finese proricanja, što je vidljivo na fotografiji iz njezinih učeničkih dana u Hogwartsu gdje (bezuspješno) pokušava proricati budućnost iz karata.

Minervin prezir prema proricanju budućnosti vidljiv je od njezinih mladih dana

Mlada Minerva bila je predmet obožavanja mnogih čarobnjaka i bezjaka. Lijepa, pametna i sposobna, nije ni čudo da je privlačila toliku pažnju. Osamnaestogodišnja Minerva zaljubila se u bezjaka, no odbila je zaruke znajući da se u protivnom mora odreći magije i živjeti nesretnim životom svoje majke. Ostavivši ga bez pravog objašnjenja i slomljena srca, mlada je vještica otputovala za London gdje se zaposlila u Odjelu magijskog pravosuđa u Ministarstvu magije. Nezadovoljna tim poslom, nakon dvije godine vratila se u Hogwarts, gdje je ostala do danas. Iako je napustila Ministarstvo, Minerva je ostala u prijateljskim odnosom s tamošnjim kolegom, Elphinstoneom Urquatom, koji se pak u nju zaljubio te je zaprosio. Nakon godina i godina odbijanja te smrti svog bezjačkog nesuđenog ljubavnika, ona napokon pristaje na brak i provodi s njim tri, nadamo se, sretne godine do njegove smrti.

Minerva McGonagall i tajanstveni muškarac, pretpostavlja se njezin muž

Međutim, tu nije kraj njezinim obožavateljima. Andrew Lloyd Webber, sin bezjaka Williama Lloyda Webbera i vještice Jean Hermione Johnstone, pokazao je prve znakove magije kad je s tri godine, dok većina djece ne zna ni brojati, zasvirao violinu. Kako je Minervina magija iskazana većinski talentom za preobrazbu, tako se Webber iskazao u glazbenom stvaralaštvu. Iako 13 godina mlađi, nakon što ju je susreo u Hogwartsu, Webber je postao opsjednut Minervom McGonagall. Nisam sigurna je li u njoj vidio ženu, majku ili je jednostavno bio očaran njezinom mogućnošću transformacije, ali po čarobnjačkom svijetu kruži priča da je njegov hit mjuzikl Cats zapravo hommage ovoj zadivljujućoj ženi. Nije slučajnost što je premijera održana iste godine kad je prvi put poražen Onaj-čije-se-ime-ne-smije-izgovoriti. Naime, mlada je Minerva tijekom tog rata u ruhu mačke vršila vrlo važnu dužnost nadzora i špijuniranja sljedbenika Gospodara Tame, donosivši tako Aurorima vitalne informacije. Sami Andrew nikada nije htio potvrditi ove glasine, u strahu da ne izazove bijes pragmatične profesorice. Baš se pitam što ona misli o hrpici bezjaka koji obučeni u šarene pripijene tkanine skakuću pod šarenim svjetlima i razgovaraju isključivo u stihovima. Vrlo bi vjerojatno samo izražajno podigla jednu obrvu te prijekornim glasom rekla: „Ne treba valjda ni spominjati da sam malokad bila ovako zabrinuta.“

Mladi Andrew Lloyd Webber s bezjačkom zvijezdom mjuzikla inspiriranog Minervom McGonagall

Nisu samo muškarci oduševljeni ovom ženom-mačkom. Ne zna se točno kako je Jocelyn Wildenstein, rođena Périsset, upoznala 10 godina stariju Minervu McGonagall, ali joj se od tada divi. Jocelyne se od malih nogu osjećala odbačenom od svoje obitelji. Smatra se da je poremećena žena sebi umislila kako će je svi zavoljeti, samo ako bi mogla napraviti ono što je Minervi tako lako – pretvoriti se u mačku. U nedostatku magije, ova je hrkanica pribjegla plastičnoj kirurgiji da se pretvori u svog idola. Suvišno je reći kako je pokušaj poprilično bezuspješan.

Jocelyn Wildenstein kroz godine

Ovim putem želim poručiti svim vješticama i čarobnjacima, a pogotovo hrkanima i bezjacima koji su vrlo skloni ovakvim budalaštinama, da se prava ljepota nalazi iznutra. Gradite svoju osobnost, a ne plastično lice!

 

 

One Comment

  1. Tea 14. lipnja 2017. 19:26

    Lavender, zaboravila si spomenuti McGonagalličin vrlo uspješan angažman u Downton’s Abbeyju!

Post a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

*