Ezra Miller je u knjigama o Harryju Potteru pronašao utočište od homofobije i zlostavljanja

Bullying i zastrašivanje učestale su pojave u našem društvu te dominiraju životima mnogih mladih (i ne tako mladih) osoba pa tako i životima brojnih fanova Harryja Pottera. No, kakve veze ove teme imaju s knjigama o Harryju Potteru? Poveznica je, ako samo malo razmislimo o tome, zapravo vrlo očita budući da su ove dvije teme jako učestale u tom serijalu. Neki su možda mišljenja da bi takve teme u knjigama koje su prvenstveno namijenjene djeci trebalo izbjegavati, no J. K. Rowling ih je utkala duboko u retke ove sage kako bi svoje čitatelje naučila na koje se načine boriti s takvim situacijama u životu.

Upravo je o ovim temama nedavno progovorio i talentirani glumac Ezra Miller koji je u „Čudesnim zvijerima i gdje ih naći“, svojevrsnom filmskom prednastavku Harryja Pottera, oživio kompleksan lik Credencea Barebonea, posvojenog sina glavne predstavnice anti-vještičje organizacije koja je 1920-ih godina djelovala u New Yorku. Ezra u filmu glumi čarobnjaka kojem pomajka ne dopušta da se bavi magijom te se on, zbog toga što mora potiskivati svoju moć, pretvara u opskurijusa, biće tame koje potisnute moći koristi na destruktivne načine.

Glumac Ezra Miller od svojih malih nogu, isto kao i njegov fiktivni alter ego, vrlo dobro zna kako je to biti drugačiji i doživljavati netoleranciju. Glumac je nedavno otvorio dušu WENN-u opisujući svoja iskustva s bullyingom u školi.

„Kao dijete s čudnim interesima i govornom manom bio sam laka meta školskih bullyja“ naveo je.

Ezra je za vrijeme svojih školskih dana mucao, a u sklapanju prijateljstava svakako mu nisu pomagali ni njegovi interesi koji su bili neuobičajeni za njegovu vršnjačku skupinu. Dok su se drugi dečki u školi zanimali za sport i djevojke, on je bio lud za mjuziklima i glumom. Ulaskom u pubertet shvatio je i da je «queer».

„Kada sam ušao u pubertet, počeo sam razvijati zbunjujuće osjećaje o tome koga želim poljubiti budući da neke od tih osoba nisu bile djevojke. To su bili momenti u mom životu kada sam se osjećao izopćeno od svojih kolega“.

Za razliku od Credenca, Ezra je sretan što je odrastao uz brižne i podržavajuće roditelje. No, roditelji nisu jedini zaštiti faktor budući da je svoje utočište i pravi eskapizam pronašao u otvorenim rukama Harryja, Hermione i Rona koji su ga stalno podsjećali na ono dobro u svijetu.

Ezra Miller kao Credencea Barebonea

Ezra bi svakog dana čitao ili slušao audio verzije knjiga o avanturama Harryja Pottera te bi u tim pričama pronašao ne samo utočište već i načine kako se nositi s tugom koju mu je prouzročio bullying školskih kolega.

„To je bilo tužno razdoblje mog života, ali osoba čini ono što mora kako bi prebrodila teška vremena. Imati utočište u ovim pričama koje te podsjećaju na sve ono što je dobro u tebi i svijetu imalo je na mene zacjeljujući utjecaj koji još uvijek ne mogu u potpunosti pojmiti. U tim godinama bullyinga dolazio bih kući i slušao Harry Potter audio knjige po nekoliko sati svakoga dana…».

Miller je priznao kako ga je okrutni tretman koji je svakodnevno dobivao od svojih školskih kolega često vodio k suicidalnim mislima, ali je poručio mladim fanovima koji možda vode iste bitke da dignu glavu i ostanu snažni.

«Želim da svi klinci koji se nalaze u ovakvim situacijama jednostavno izdrže. Zbog mnogih sam si adolescenata kojima sam bio okružen htio oduzeti svoj život, jednostavno odustati… Ali, čovječe, život je uistinu, uistinu super vožnja. To što sam bio socijalni izopćenik postala je najbolja i najinformativnija stvar u mom životu jer me naučila tko sam zapravo te mi pomogla da se odvojim od «čopora».

Zbog svega navedenog, kao fanovi Harryja Pottera, možemo osjećati svojevrsni ponos zbog toga što naša omiljena knjiga djeluje na ovakav način; pružajući utočište svima onima koji su drugačiji, svima onima koji nisu prihvaćeni i upravo je u tome njena najveća ljepota.

 Autor: Mali Lunac

Izvor: Mugglenet

Post a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

*