Opsesija Harryjem Potterom prijeti sovama u Aziji

Od Indonezije do Indije, divlje ptice se prodaju obiteljima koje žele vlastitu Hedvigu. Ekolozi žele zaštititi tu vrstu kako bi opstala.

Harry Potter je fenomen koji je oborio mnoge rekorde, što u izdavaštvu, što u filmskoj industriji te poslužio kao inspiracija nizu unosnih zabavnih parkova. Nažalost, nisu samo dobre stvari proizašle iz priča o mladom čarobnjaku, upozoravaju stručnjaci za zaštitu životinja. Na Dalekom je istoku tokom posljednjeg desetljeća porasla ilegalna trgovina sovama pa se istraživači boje da bi opstanak tih grabljivica u Aziji mogao biti ugrožen.

Ekolozi kažu da snježna sova Hedviga, koja je Harryjev vjerni pratilac u većem dijelu priče, stoji iza globalne potražnje za divljim pticama koje se love da bi bile kućni ljubimci. 2001. godine, kada je izašao prvi film, svega nekoliko stotina takvih ptica je prodano na mnogim indonezijskim tržnicama. Do 2016. godine, ta se brojka popela na više od 13000, tvrde istraživači Sveučilišta u Oxfordu Vincent Nijman i Anna Nekaris. Njihova cijena (između 10 i 30 dolara) je prihvatljiva većini obitelji srednjeg staleža.

Kao najveći problem se navodi činjenica da su gotovo sve sove na prodaju ulovljene u divljini. Nijman i Nekaris kažu da se brojka sova ljubimaca toliko popela da bi mogla ugroziti zaštitu manje brojnih vrsta.

Oni se zauzimaju za dodavanje sova na listu zaštićenih ptica Indonezije. Ističu da one možda izgledaju slatko na štandu, ali u principu ugibaju ubrzo nakon što ih se makne iz divljine.

Ovo se ne događa samo u Indoneziji. U nekolicini drugih država je primjećen porast u prodaji sova, za što se također krive filmovi i knjige o Harryju Potteru.

Zastupnik u indijskom parlamentu Jairam Ramesh krivi obožavatelje mladog čarobnjaka za pad broja divljih sova u državi. Primjetio je da nakon Harryja Pottera postoji neobična potreba za poklanjanjem sova djeci, čak i među urbanom srednjom klasom.

Ekolozi također spominju da se u Indiji sove ponekad žrtvuju zbog navodnih medicinskih svojstava. Znanstvenici Serene Chang i James Eaton su otkrili ilegalnu trgovinu mnogim pticama, uključujući i sove, na tržnici Chatuchak u Bangkoku.

Tvrde da su pronašli 17 jedinki triju različitih vrsta, sve redom zaštićene na Tajlandu, što ukazuje na to da se tim životinjama ilegalno trguje. Kažu da su sve životinje bile lošeg zdravlja, neke na rubu svijesti, što govori o visokoj stopi njihove smrtnosti. Oni su također povezali visoku potražnju za sovama s popularnošću knjiga o Harryju Potteru.

Iako se veza između knjiga i povećane prodaje sova ne može dokazati, okolnosti govore u prilog postojanja takve veze. Na malajskom jeziku sove su se nekoć zvale burung hantu, a sada je to promijenjeno u burung Harry Potter, tj. Harry Potter ptice.

Nijman je za Observer rekao da je tokom 90-tih i 2000-tih, dok je živio u Indoneziji, rijetko nalazio sove za prodaju na tržnicama. Veće tržnice u Jakarti su znale imati jednu do dvije, ali rijetko. To se promijenilo. Kad je prošlog tjedna posjetio tržnicu Jatinegara u Jakarti, pronašao je 135 sova kod 13 prodavača unutar 30 minuta.

Nadalje, mnoge sove koje se prodaju u južnoj Aziji nose imena likova iz Harry Potter serijala, uključujući Hedvigu. Nijman kaže da je prije dva tjedna u kafiću vidio dvije sove, nazvane Harry i Hermiona, koje su gosti mogli gladiti te se fotografirati s njima, odjeveni kao navedeni likovi.

J. K. Rowling je osudila držanje sova kao kućnih ljubimaca. Nedugo nakon što se prvi film o Harryju Potteru počeo prikazivati u Velikoj Britaniji, azili za ptice su primjetili porast u napuštenim sovama. To je navelo spisateljicu da komentira situaciju.

Poručila je svima koji misle da su sove najsretnije zatvorene u malene krletke da su u krivu te da sove u njenim knjigama nisu vjeran prikaz stvarnih sova.

Nijman se slaže s njom. Tvrdi da sove nisu dobri kućni ljubimci, kao i većina divljih životinja. Iz tog su razloga ljudi proveli tisuće godina pripitomljavajući nekolicinu vrsta.

 

U Hrvatskoj sove nisu toliko ugrožene, ali svejedno trebaju našu zaštitu. Ako želite pomoći udruzi koja se bavi zaštitom divljih životinja (uključujući i sova) više informacija možete pronaći na njihovoj Facebook stranici – Stranica za pomoć divljim životinjam – AWAP.

Za sve vas koji si tražite magičnog pomoćnika preporučamo vam da ga svakako udomite, a ne kupite. To možete napraviti preko Udruge Indigo, Udruge SOS CAT ili Udruge prava šapa.

Ako već imate svojeg ljubimca ovim udrugama možete pomoći i novčanom donacijom ili čak i volontiranjem.

 

 

Autor: Ida Pesek

Izvor: The Guardian

Post a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

*