DIY: The Monster Book of Monsters

Oduvijek ste htjeli napraviti „The Monster Book of Monsters“ za svog prijatelja/prijateljicu ili za sebe, no niste znali odakle krenuti? Bila sam u istoj situaciji, no primila sam se posla i napravila! Bojala sam se da će biti jako komplicirano, no ipak nije bilo tako strašno kao što sam mislila. Ako i vi želite napraviti svoju, vodit ću vas korak po korak.
Sigurno napamet znate kako knjiga izgleda u filmu, no nije loše ni ponovno pogledati film da se prisjetite svih detalja. 🙂

Željela sam prvenstveno napraviti kutiju za nakit u obliku knjige, pa ukoliko želite isto, prvo što vam treba je drvena kutija koja se otvara. Ako vaša kutija ima kopče s prednje strane, možete ih maknuti ili možete uzeti neku staru knjigu i samo ju transformirati u „The Monster Book of Monsters“. O vama ovisi želite li kutiju ili knjigu koja sliči knjizi iz filma.
Prvo i osnovno treba se nabaviti materijal:

  • drvena kutija (ili knjiga)
  • fimo masa
  • akrilne boje
  • veće perle (promjer ne manji od 5 mm)
  • umjetno krzno i pliš materijal (po želji).

Prvi put sam koristila fimo masu pa sam uzela onu za izradu lutaka i to neutralne bež boje kako bi se kasnije lakše obojala. Prvo je potrebno oblikovati usta sa zubima i oči. Oči sam napravila tako da sam napravila kuglicu, prerezala na pola i unutar fimo mase umetnula perlu promjera 5 mm. Opcionalno možete napraviti i jezik za knjigu. Kada se naprave svi oblici, stavlja se u zagrijanu pećnicu na 130 stupnjeva na 30 min. Obavezno pročitajte upute na pakiranju i provjerite kako se peče. Da vam ne zagori masa preporučila bih da modelirane predmete prekrijete aluminijskom folijom, a kad završite s pečenjem ostavite ih u zatvorenoj pećnici da se ohlade oko sat-dva.

Dok čekate da se ohladi, možete pripremiti kutiju. Obojite ju akrilnim bojama te kada se osuši polakirajte (može bezbojnim lakom za drvo ili lakom u spreju). Obavezno to radite u dobro ozračenom prostoru ili vani!

Kutiju sam prvo obojala u crno te vanjske dijelove koji će biti vidljivi u bijelo i lagano prošla brus papirom kako bih dobila efekt „stranica“ ili „istrošenosti“.

Iznutra sam još zalijepila i crni pliš materijal, no unutrašnjost kutije možete ukrasiti po svojoj želji.
Ohlađene modelirane predmete obojite, a kada se posuši akrilna boja poprskajte ih lakom u spreju.

Kada imate obojane i polakirane sve predmete, možete pripremiti i umjetno krzno. Dobro izmjerite dimenzije kutije i s krive strane (gdje nije krzno) flomasterom nacrtajte osnovni oblik kako će izgledati krzno kada ga odrežete.

Ja sam namjerno ostavila „vijugave“ rubove da podsjećaju na „pipke“.

Odrezano krzno dobro stresite da bi se uklonio višak dlaka s njega. Na kutiju zatim zalijepite usta, te na cijelu gornju stranu kutije nanesite ljepilo.

Koristila sam Pattex Universal ljepilo, te pričekala 10 min da se malo osuši, a zatim stavila krzno i dobro pritisnula na kutiju. Kada je jedna strana dobro zalijepljena, okrenite kutiju i zatim ponovite postupak i s druge strane.
Ukoliko ste napravili jezik, zalijepite i njega, a kada zalijepite oči na krzno, gotovi ste!


Eto vidite da nije tako teško 🙂
Sada imate svoju kutiju za Harry Potter nakit ili predmete koji su vam dragi. A s obzirom da ova „knjiga“ grize, vaši predmeti su na sigurnom.

Idući put ću vam pokazati kako napraviti jednu čudesnu zvijer. Ako vas zanima o kojoj čudesnoj zvijeri je riječ, pratite stranicu Ministarstva Magije.

Puno uspjeha u izradi želi vam vaša profesorica Transformacije,
Sonja Batušić

Post a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

*